Hvězdy v roce 2024

Uplynulý rok nám přinesl opět zajímavé pohledy na noční i denní oblohu se spoustou úkazů Setkání planet, zákryty, ale i setkání se zajímavými lidmi. Jako byl doktor Grygar a další astronomové z Moravy, Slovenska a Čech a dalšího světa. Na jaře i na podzim měli někteří z nás štěstí pozorovat polární záři i v Přerově To není v našich šířkách běžné. A zřejmě budou i další, protože naše hvězda Slunce je v poslední době velmi aktivní.

V roce 2024 budou na obloze viditelná velmi oblíbená setkání planet naší Sluneční soustavy s Měsícem a objekty jako jsou hvězdokupy a hvězdy. Možná přiletí a výrazně se zjasní některé komety.

Začátkem ledna se projeví bohatý meteoritický roj Kvadrantit s 60 až 150 meteority za hodinu. Trochu bude rušit Měsíc. Samozřejmě na obloze budou i další objekty - planety, galaxie, hvězdokupy. Podobně tomu bude i v měsících únoru a v březnu. Také bude dobrá viditelnost planet Jupiter a Uran.

V měsíci dubnu mám pro zájemce o pozorování zatmění Slunce možnost si zajet do Ameriky 8. dubna, a tam si to užít. U nás není opět viditelné ani jako částečné. 10. dubna se nám promítne na obloze setkání Jupitera a Měsíce. Ten bude jako tenký srpek kousek od hvězdokupy Plejád. Den nato se pak připravme na setkání Saturna a Marsu. A aby to nebylo málo, tak ještě 20. dubna se schýlí na večerní obloze za soumraku k těsné konjunkci Jupitera a Uranu.

Přesuneme se do měsíce května, kde nás čeká další roj meteoritů Aqvaridy, ten je v oběžné dráze Halleyovy komety. Podmínky budou takřka ideální - Měsíc bude ve fázi jen 2 dny před novem, nebude tedy prakticky vidět a meteory má smysl sledovat od 3. hodiny ranní až do rozbřesku.Tato nejznámější vlasatice se pak k nám vrací až v roce 2061. V květnu opět proběhne setkání planet Saturn a Mars s Měsícem.

V červnu a červenci se na večerní obloze těšte na Noční svítící oblaka (NCL), která vypadají jako svítící pavučina. Tento jev úzce souvisí s meteorickým prachem a rovněž s kolísáním sluneční aktivity. Oblaka budou pozorovatelná ve zmíněných měsících mezi 22. hodinou a půlnocí, nebo ráno mezi 2. a 4. hodinou, a to vždy na severu, resp. mezi severozápadním a severovýchodním obzorem. 30. a 31. července dojde k setkání Měsice s Jupiterem a Marsem a kousek od nich bude viditelná planeta Uran - to vše na pozadí souhvězdí Býka a jeho hvězdokup Plejády a Hyády.

Okolo 12. a 13. sprna (maximum) dojde i na nejoblíbenější „kosmický ohňostroj“ roku – meteorický roj Perseidy. Ten se však v roce 2024 netěší úplně nejlepším podmínkám, ale i tak si jej nenechte ujít. Tato podívaná už totiž neodmyslitelně patří k letnímu přírodnímu koloritu. V noci ze 14. na 15. srpna dojde k velmi vzácné nebeské podívané, kdy se jasné planety Jupiter a Mars na obloze úhlově přiblíží na 18 úhlových minut, což je téměř jen polovina úhlového průměru Měsíce v úplňku na obloze. V malém dalekohledu také uvidíme 21. srpna zákryt Saturnu Měsícem. Bývá to krásná podívaná, stejně jako zákryt hvězdokupy Plejády Měsícem.

Máme tu měsíc září. Planeta Saturn, kterou malí návštěvníci hvězdárny nazývají Ušatá planeta, nás překvapí tím, že se nám její prstenece skoro ztratí a uvidíme je z boku. Naklonění je velmi malé. Mars i Jupiter jsou kousek vedle.
18. září nastane částečné zatmění Měsíce a v okolí budou Jupiter a Mars. Měsíc se bude nacházet blízko Zemi, a tak půjde o superúplněk. Pokud by vyšly předpovědi, mohl by se pozorovatelům na konci září ukázat jeden z nejzajímavějších a nejočekávanějších nebeských úkazů roku 2024 - kometa Tsuchinshan-ATLAS. Nejzajímavější období pro pozorování komety pak bude probíhat až do konce října - nejlepší podmínky nastanou okolo 12 října.

V pondělí 21. října a v úterý 22. října 2023 nás čeká pravidelný meteorický roj Orionidy, jehož zdrojem je prach z Halleyovy komety. Orionidy nejsou moc aktivním rojem, ale občas se mezi nimi objeví i celkem jasné meteory - tzv. bolidy. Aktivita roje je navíc pozvolná, trvá déle než měsíc, od 2. října až do 7. listopadu.

Na konci října a ještě na začátku listopadu by se mohly o několik jasných meteorů postarat dvě větve meteorického roje Taurid. Jižní Tauridy mají období aktivity trvající zhruba dva měsíce (mezi 10. zářím a 20. listopadem). Severní Tauridy bývají nejaktivnější necelý měsíc později (28. 10. až 17. 11., s maximem kolem 2 až 3. listopadu). Při malé zenitové frekvenci přibližně 5-10 meteorů za hodinu vychází jejich společné maximum okolo 4. listopadu 2024. Měsíc bude v té době krátce po novu, takže vyhlížení meteorů bude mít velmi dobré podmínky, s možností jasných bolidů. Jsou i případy, kdy bolidy Taurid dosáhly právě jasu Měsíce v úplňku a rozzářily noční krajinu. V listopadu také pěkně vystoupá na oblohu galaxie M31 Andromeda a mnoho dalších objektů i s planetami.

7. prosince bude nejjasnější Jupiter a hezky zářit bude i Venuše, která excelovala v roce minulém. Konec roku bude bezměsíčný, a tak by pozorování mohlo být velmi pěkné. Takže pokud příjdete na pozorování na naši hvězdárnu, pořádně se obléct! Posledním pravidelným meteorickým rojem bude v roce 2024 Geminid - s maximem mezi 13.a 14. prosincem. Bohužel na obloze bude velmi silně svíti Měsíc, takže meteorů uvidíme méně. Mezi půlnoví a 4. hodinou ranní nastane maximum roje, kdy bude možné vidět alespoň jasné meteory, jejich frekvence by mohla být za těchto podmínek okolo 40 za hodinu.

V průběhu roku je možné pozorovat naši hvězdu Slunce .A to jak v bílém světle tak i H-alfa spektru.Je to opravdu nevšední pokoukání.Jak jsem už psal, aktivita Slunce je velmi vysoká, a tak i možnost sledování následných polárních září je velmi pravděpodobná.

Pozorovací hodiny v průběhu roku 2024:
- Leden až březen: 19-21
- Duben až květen: 20-22
- Červen až srpen: 21-23
- Září: 20-22
- Říjen: 19-21
- Listopad až prosinec: 19-21

Milan Hlobil